Επικοινωνήστε μαζί μας στο Ιατρείο Καισαριανής: 210 7233580 και στο Ιατρείο Κηφισιάς: 21 2105 0509 brasovcarmen@yahoo.com

Τα αντισυλληπτικά χάπια δίδονται, όπως δηλώνει και ο όρος, για πρόληψη η αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης συνήθως σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Η λήψη τους είναι για 21 ημέρες συνήθως και το πρώτο χάπι αρχίζει από την αρχή της περιόδου για 21 ημέρες (κάθε πρωί συνήθως). Σε κάποιες περιπτώσεις το χάπι μπορεί να δοθεί για την ρύθμιση της περιόδου, για καλοήθεις υπερπλασίες της μήτρας ή για την βοήθεια απορρόφησης ωοθηκικών κύστεων.

Το χάπι σε υγιείς νέες γυναίκες είναι ασφαλές και όχι μόνον δεν προκαλεί καρκίνο αλλά πιθανώς προστατεύει και από κάποιες μορφές καρκίνων, όπως των ωοθηκών, για αρκετά χρόνια και μετά την διακοπή του. Η λήψη του βεβαίως πρέπει να είναι σωστή, χωρίς να ξεχνάει κανείς χάπια, και η γυναίκα να ελέγχεται ετησίως.

Οι απόλυτες αντενδείξεις είναι, θρομβώσεις στο παρελθόν, θρομβοφυλικές ασθένειες, ασθένειες του ήπατος και βεβαίως νεοπλασίες. Σχετικές αντενδείξεις είναι το κάπνισμα, φλεβικοί κιρσοί κάτω άκρων, πρόσφατη κύηση, γαλουχία, κοκ.

Η ενδιαφερόμενη πρέπει να ελέγχεται από τον γυναικολόγο της πριν την λήψη του χαπιού και να ενημερώνεται για τυχόν παρενέργειες. Τέτοιες παρενέργειες αποτελούν οι πονοκέφαλοι, πόνος στους μαστούς, λίγο αίμα κατά την διάρκεια της λήψης του χαπιού, νευρικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ψυχολογικές διαταραχές τύπου κατάθλιψη. Αυτά όλα απαιτούν την διακοπή ή την αλλαγή του σκευάσματος. Οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται μετά την διακοπή του χαπιού.

Η αντισυλληπτική δράση του χαπιού είναι πολύ υψηλή, δηλαδή 99.7%, εφόσον η λήψη του είναι σωστή. Στην Ευρώπη η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή αντισύλληψης.

http://www.athens-gynecology.gr/gynaikologia/antisyllhpsh