Τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας αποτελούνται από τη μήτρα που απαρτίζεται από το σώμα -δηλαδή την κυρίως μήτρα- και τον τράχηλο. Το εσωτερικό της μήτρας καλύπτεται από έναν υμένα που λέγεται ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι ο ιστός που εμφυτεύεται το έμβρυο μετά την σύλληψη. Κάθε μήνα το ενδομήτριο αλλάζει ανάλογα με τις ημέρες του κύκλου. Για το πρώτο δεκαπενθήμερο παχαίνει κάτω από την δράση των οιστρογόνων ενώ στο το δεύτερο γεμίζει με γλυκόζη και θρεπτικές ουσίες για να υποστηρίξει το έμβρυο.
Στον πυθμένα του σώματος της μήτρας καταλήγουν οι σάλπιγγες που είναι λεπτές στην αρχή στον Ισθμό, ενώ φαρδαίνουν στο άλλο άκρο στην λήκυθο. Οι σάλπιγγες ´συλλαμβάνουν´ το ωάριο με τους κροσσούς μετά την ωορρηξία και το μεταφέρουν, αφού γονιμοποιηθεί, μέσα στην λήκυθο στην μήτρα.
Αν για κάποιο λόγο ο μηχανισμός προώθησης του γονιμοποιημένου ωαρίου μπλοκάρει στην σάλπιγγα, μπορεί να προκύψει εξωμήτριος κύηση!
Κοντά στους κροσσούς είναι οι ωοθήκες. Οι ωοθήκες περιέχουν τα γεννητικά κύτταρα που λέγονται ωάρια. Κάθε μήνα η ωοθήκη στρατολογεί ένα ωοθυλάκιο το οποίο ωριμάζει και σπάει προς το μέσον του κύκλου εξ ου και ο όρος «ωορρηξία».
Όταν γεννιέται το νεογνό, η ωοθήκες του περιέχουν χιλιάδες ωάρια, περίπου 500.000, τα οποία καταναλώνονται συνεχώς και ακατάπαυστα μέχρι την εμμηνόπαυση. Άρα το νεαρό κορίτσι ξοδεύει ωάρια πριν καν την αρχή της περιόδου, και η γυναίκα ακόμα και όταν είναι έγκυος. Η κατανάλωση είναι συνεχείς και ακατάπαυστη. Σε κάθε κύκλο το ωοθυλάκιο που προορίζεται για την ωορρηξία, στρατολογείται ανάμεσα από εκατοντάδες ανώριμα ωάρια. Τα υπόλοιπα που δεν ωριμάζουν, απλά εκφυλίζονται και απορροφώνται από την ωοθήκη. Έτσι εξηγείται πως μισό εκατομμύριο ωάρια καταναλώνονται μέσα σε 35-40 χρόνια έμμηνου ρήσης!
Τα υγιέστερα ωάρια ωριμάζουν τα πρώτα 10 χρόνια της έμμηνου ρήσης δηλαδή από τα 15 μέχρι τα 25 περίπου χρόνια. Για αυτό και η νέα γυναίκα μένει πολύ εύκολα έγκυος σε αυτήν την ηλικία. Ανάλογα με τα αποθέματα που υπάρχουν στις ωοθήκες (κάτι που ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα), η γονιμότητα συνεχίζει σε ικανοποιητικά επίπεδα για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά τα 35 όμως χρόνια, αρχίζει η κάμψη η οποία γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά τα 40. Αυτό επηρεάζει όχι μόνον την φυσική αλλά και την τεχνητή γονιμότητα!
http://www.athens-gynecology.gr/gynaikologia/gynaikeia-anatomia